Panouri lemn masiv de esenta tare
iunie 19, 2020Lemnul de foioase posibilitati de utilizare
iunie 19, 2020Panouri din lemn de esenta tare: ce sunt, cum se obtin si la ce se utilizeaza
Lemnul se gaseste in diverse forme, cum ar fi busteni, cherestea, scanduri, grinzi sau panouri din lemn. Acestea din urma se obtin in fabrici care au ca activitate principala realizarea de panouri din lemn de esenta tare, sau in fabrici de mobila.
Panourile produse de Lafor sunt obtinute din diverse esente lemnoase precum stejar, fag, paltin, frasin, cires sau nuc, si sunt destinate industriei mobilei. Procesul de fabricare a panourilor din lemn de esenta tare cuprinde mai multe etape, iar prima consta in debitarea busteanului, adica taierea sa in bucati, de forme si dimensiuni diferite. Ulterior are loc uscarea cherestelei, pana cand lemnul ajunge la un continut de umidiate de 10+/-2%.
Urmatoarea etapa consta in debitarea cherestelei in elemente de o anumita grosime, lungime sau latime. Lungimea acestor bucati determina lungimea panoului, care poate atinge 5 m. Urmatorul pas presupune eliminarea defectelor si indepartarea nodurilor (optional) pentru ca panoul rezultat sa devina mai rezistent si sa fie eliminate riscurile de crapare sau curbare.
Un alt pas consta in prelungirea elementelor, care se face prin imbinarea pe lungime a mai multor elemente pana acestea ajung la lungimea dorita. Dupa aceasta actiune se face sortarea elementelor conform unor criterii, precum tipul si culoarea lemnului, tipul de imbinare (“in dinti” sau fara), modelul panoului (cu sau fara noduri, cu variatii de culoare etc.). Cu aceste elemente selectate se fac panourile propriu-zis
Urmatoarea etapa consta in aplicarea mecanizata a adezivului, care se face pe lungime. Cantitatea de adeziv trebuie foarte bine controlata pentru a nu aparea probleme cu dezlipirea elementelor. Daca lipirea se face corect, linia de aplicare nu va ceda, indiferent de presiunea aplicata asupra sa. Atunci cand desfacerea are loc in linia de lipire, inseamna ca nu s-a folosit suficient adeziv sau acesta nu a fost bine absorbit in lemn. Adezivul utilizat difera de cel folosit la PAL si MDF, astfel fiind eliminata problema legata de emisia substantelor toxice, cum ar fi formaldehida.
Penultima etapa consta in incleierea la rece. Mai exact, elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt asezate unele peste altele in prese pana se ajunge la latimea dorita a panoului. Elementele sunt stranse in prese si incleiate la rece. Dupa lipirea elementelor, panourile sunt scoase din prese si calibrate. Aceasta actiune consta in indepartarea surplusului de adeziv si a unui strat subtire de lemn astfel incat panoul sa devina perfect plan. Cu aceasta ocazie sunt indepartate si eventualele patari de suprafata. Apoi panourile sunt ambalate tinandu-se cont de comportamentul lemnului la temperatura si umiditate.
.
Producatorii de mobilier prefera panouri din lemn de esenta tare
datorita avantajelor pe care le ofera. Unul dintre atuuri este stabilitatea foarte buna, deoarece este eliminat riscul de crapare sau curbare. Apoi, dimensiunile mari ale panourilor permit realizarea unor elemente cu dimensiuni mari, cum ar fi blaturi de masa, blaturi pentru bucatarii. Nu in ultimul rand, la panourile de acest tip sunt eliminate defectele, iar aspectul estetic este placut. Panourile pot fi finisate cu uleiuri, ceara, lacuri si vopsele, iar problema patarilor poate fi solutionata cu ajutorul unor materiale de colorare cu absorbtie controlata.