panouri din lemn de esenta tare

sertare din lemn
sertare din lemn: proces de fabricare si utilizari
mai 8, 2018
ustensile de lemn pentru bucatarie
ustensile de lemn pentru bucatarie
mai 8, 2018
Show all

panouri din lemn de esenta tare

panouri din lemn de esenta tare

panouri din lemn de esenta tare

panouri din lemn de esenta tare: ce sunt, cum se obtin si la ce se utilizeaza

Lemnul se gaseste in diverse forme, cum ar fi busteni, cherestea, scanduri, grinzi sau panouri. Acestea din urma se obtin in fabrici care au ca activitate principala realizarea de panouri din lemn de esenta tare, sau in fabrici de mobila.

Panourile produse de Lafor sunt obtinute din diverse esente lemnoase precum stejar, fag, paltin, frasin, cires sau nuc, si sunt destinate industriei mobilei. Procesul de fabricare a panourilor din lemn de esenta tare cuprinde mai multe etape, iar prima consta in debitarea busteanului, adica taierea sa in bucati, de forme si dimensiuni diferite. Ulterior are loc uscarea cherestelei, pana cand lemnul ajunge la un continut de umidiate de 10+/-2%.

Urmatoarea etapa consta in debitarea cherestelei in elemente de o anumita grosime, lungime sau latime. Lungimea acestor bucati determina lungimea panoului, care poate atinge 5 m. Urmatorul pas presupune eliminarea defectelor si indepartarea nodurilor (optional) pentru ca panoul rezultat sa devina mai rezistent si sa fie eliminate riscurile de crapare sau curbare.

Un alt pas consta in prelungirea elementelor, care se face prin imbinarea pe lungime a mai multor elemente pana acestea ajung la lungimea dorita. Dupa aceasta actiune se face sortarea elementelor conform unor criterii, precum tipul si culoarea lemnului, tipul de imbinare (“in dinti” sau fara), modelul panoului (cu sau fara noduri, cu variatii de culoare etc.). Cu aceste elemente selectate se fac panourile propriu-zis