Lemnul de foioase posibilitati de utilizare
iunie 19, 2020De ce este importanta
certificarea FSC
n prezent, exista un interes considerabil pentru producerea si comercializarea produselor certificate, implicit pentru lemnul certificat FSC. Prin decizia de intrare in procesul de certificare, companiile care produc cherestea sau produse finite din lemn inclusive mobilier se pot bucura de anumite avantaje, cum ar fi accesul pe piata lemnului certificat din Europa de Vest sau America de Nord. Cumparatorii de pe aceste piete sunt mai informati cu privire la rolul certificarii managementului forestier si manifesta un interes mai mare pentru produsele certificate.
Ce inseamna FSC
FSC (Forest Stewardship Council) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit infiintata in 1993 cu scopul de a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume. Aceasta organizatie ofera servicii prin centrul FSC International din Bonn, Germania, dar si prin intermediul unei retele internationale. Subliniem ca FSC este singurul sistem global de certificare a managementului forestier si prezinta avantajul ca poate controla si lemnul necertificat din produsele cu sigla FSC.
Printre principalele atributii ale FSC se numara: acreditarea de certificate si initiative nationale FSC, etichetarea produselor din lemn si dezvoltarea de noi standarde. Prin cumpararea de produse din lemn certificate se garanteaza ca lemnul folosit la fabricarea produsului respectiv provine din paduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice si ecologice.
Prin certificarea FSC, companiile implicate in fabricarea de produse finite sau semifinite din lemn evita o serie e situatii, cum ar fi comertul cu lemn exploatat ilegal, comertul cu lemn exploatat din plantatii crescute pe suprafata unor foste paduri sau comertul cu lemn a carui exploatare a condus la incalcarea unor drepturi, civile si traditionale. Cu alte cuvinte, standardul permite intreprinzatorilor sa reduca riscul de a achizitiona lemn de provenienta inacceptabila.
Beneficii pe care le aduc certificarile FSC
Certificarile FSC aduc o serie de beneficii firmelor, iar printre acestea mentionam: conservarea produselor care provin din paduri gestionate in mod responsabil, garantia introducerii pe piata si folosirii de material lemnos care respecta cerintele de mediu si pe cele sociale, urmarirea materiilor prime, a produselor semi-prelucrate de la padure la consumator, imbunatatirea proceselor de productie, comunicarea catre public, prin intermediul etichetarii cu marca FSC, a valorii adaugate a produsului, demonstrarea propriei contributii aduse unei gestiuni forestiere responsabile. .
In ultimii ani s-a remarcat o crestere constanta a numarului cumparatorilor de produse certificate, consumatorii dovedindu-se a fi tot mai informati si educati cu privire la importanta si beneficiile acestora, atat pentru producator/consumator, cat si pentru comunitatile locale, angajatii din domeniul forestier si a prelucrarii lemnului sau ONG-uri. Acest lucru va conduce si la o recunoastere mai mare a acestei piete, certificarea independenta putand deveni o modalitate credibila de a transmite o politica puternica de mediu.
Lafor este producator certificat FSC de panouri lamelare pentru industria mobilei, scari interioare, trepte si contratrepte, mobilier din lemn masiv inclusion mobilier pentru bucatarii, sertare din lemn masiv, cherestea de fag, paltin si stejar, cherestea cu latimi fixe pentru tocuri de usi.